Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne
allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar
oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında
dünyayı çocuklara verelim
kocaman bir elma gibi verelim sıcacık bir ekmek somunu gibi
hiç değilse bir günlüğüne doysunlar
dünyayı çocuklara verelim
bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı
çocuklar dünyayı alacak elimizden
ölümsüz ağaçlar dikeceklerNazım Hikmet
Oyun, çocuğun kendi isteğiyle giriştiği, eğlendirici ve eğitici tarafı olan etkinliklerdir. Çocuğun zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal gelişimine olumlu yönde katkı sağlar. Hayatı öğrenmesine olanak sağlayan en uygun yoldur. Doğduğu andan itibaren gelişim düzeyine ve becerilerine uygun olarak farklı şekillerde oyun aktivitesi görülür.
Hurwitz, oyunları şu şekilde sınıflandırmıştır:
Tüm bu oyunlar belirli becerilerin kazanımını gerektirir. Çocuklar, gelişimsel olarak sahip oldukları becerilere uygun oyunları tercih ederler.
Oyun, çocukları hayata hazırlayan, kendisini ve toplumu tanımasını sağlayan, farklı gelişim basamaklarına katkı sağlayan aktif öğrenme araçlarıdır. Gross, oyunun çocuklar için bir ihtiyaç olduğunu ve hayat boyunca kullanacağı becerileri kazandırdığını ifade etmiştir. Oyun çocuğun:
Yavuzer, oyunu gelişimsel olarak sınıflandırmıştır:
Oyuncak seçiminde en önemli kriterlerden biri çocuğun yaşıdır. Yaş, çocuğun gelişimsel seviyesini belirler ve uygun becerileri kazandıracak oyuncakların tercih edilmesini sağlar. Önerilen oyuncaklar şunlardır:
Oyuncaklar, çocuğun yaratıcılığını ve hayal gücünü geliştiren, tekrar tekrar oynamak isteyeceği şekilde seçilmelidir.
Winnicott, oyun oynayabilen, yaratabilen ve çatışmalarla baş edebilen bireyleri sağlıklı olarak tanımlamıştır. Oyun, her yaşta insanın ruhsal gelişimi için önemlidir. Ferdinand Stangel de bu durumu şu sözleriyle ifade etmiştir:
“Zavallı insan, oyun oynama neşesinden yoksun olandır.”
Oyun, insanın içindeki neşeyi, çocuksu tarafını ortaya çıkarır. Neşe ve eğlence, bireyin yaşam kalitesini yükselten ve iyileştirici etkisi olan unsurlardır.